viernes, 1 de marzo de 2013

Pràctica de problemes 2: La inclusió de les TIC en el procés d'avaluació

  Linda Harasim et al. parlen de set mètodes d'aprenentatge en xarxa (Harasim et al., 2000, pp. 161-162): E-lliçons, Pregunta a un expert, Mentors, Ajuda d'un tutor, Accés a materials i serveis en xarxes, Interacció informal amb els companys i Activitat estructurada d'un grup.
  Ens centrarem en el model d’activitat estructurada d’un grup.
  Els objectius d’aquest model són: redefinir i recrear els procediments i normes "teòriques" d'ús de les eines tecnològiques incloses en el disseny; així com transformar les pràctiques pedagògiques.
  D’altra banda, els valors en els quals s’inspira són els coneixements previs, les expectatives, la motivació, el context institucional i socioinstitucional i la dinàmica interna de l'activitat conjunta.
  Pel que fa als mètodes que ofereix, aquest model instructiu utilitza els materials hipermèdia com instruments cognitius per a l'exploració del contingut per part dels estudiants i les TIC com a eina de col·laboració que s'aconsegueix a partir de la manera com el professor/a organitza i pauta el treball en petit grup.
  Per concloure, les contribucions que aporta al procés d’ensenyament-aprenentatge són: establiment de determinades formes d'organització de l'activitat conjunta i incidint en major o menor mesura en els processos intra i intermentals implicats en l'ensenyament i l'aprenentatge. A més a més, gràcies a la incorporació de les TIC, les formes d'organització de l'activitat conjunta canvien i es transformen, aquestes tecnologies fan efectiva la seva potencialitat per a intervenir en els processos psicològics implicats en la construcció del coneixement.
  Considerem que els mestres de hui dia han de tindre en compte aquests mètodes d’ensenyament com un recurs útil i imprescindible per formar xiquets que siguen competents en la societat actual, ja que les noves tecnologies formen part de la nostra cultura i poden servir-nos de gran ajuda en el procés d’ensenyament-aprenentatge. A més, aquest model concretament, compta amb els avantatges que aporten les activitats en petit grup.

Bibliografia:
- Ibañez, J. E. (s. f.). El uso educativo de las TICS. Recuperado de: http://jei.pangea.org/edu/f/tic-uso-edu.htm#_Toc50017386 
- R. Carneiro, J. C. Toscano y T. Díaz (compiladores), Los desafíos de las TIC para el cambio educativo, Madrid, 2009, OEI-Santillana, Fundación Santillana, pp. 113-126

No hay comentarios:

Publicar un comentario